Dieta karmiącej matki jest bardzo ważna. Wpływa ona pozytywnie nie tylko na pokarm dostarczany dziecku, ale sprzyja zrzucaniu wagi oraz zapewnia młodej mamie dobre samopoczucie i energię przez cały dzień. W takiej diecie powinny się znaleźć warzywa i owoce. Które z nich warto spożywać?
Owoce podczas karmienia piersią
Jeśli chodzi o karmienie piersią owoce, które doskonale sprawdzą się w tym okresie to przede wszystkim jagody i pomarańcze. Jagody dostarczają organizmowi licznych witamin (A,C,B,PP) oraz minerałów, takich jak selen, cynk, mangan i miedź. Są one również źródłem węglowodanów, tak bardzo potrzebnych do tego, by zapewnić młodej mamie odpowiednią dawkę energii. Sporą siłę zapewniają również pomarańcze. Oprócz tego stanowią one bardzo bogate źródło witaminy C. Przy braku możliwości spożycia pomarańczy w kawałkach, można pić sok z pomarańczy. Trzeba jednak pamiętać o tym, by był to świeżo wyciśnięty sok lub sok ze 100% owoców zakupiony w sklepie. 50% lub 20% nektary nie są w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości składników potrzebnych młodej mamie, a dodatkowo zawierają dużą ilość niezdrowych cukrów.
Warzywa a karmienie piersią
Jakie warzywa karmiąc piersią należy spożywać? W diecie karmiącej matki powinny znaleźć się: bogata w żelazo fasola oraz niskokaloryczne, zielone warzywa liściaste, stanowiące jednocześnie źródło witaminy A (wśród nich na szczególną uwagę zasługują szpinak i brokuły), która jest potrzebna zarówno mamie, jak i dziecku – zapewnia ona wzrost komórek oraz prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Fasola i zielone warzywa są oprócz tego bogate w błonnik, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, co sprzyja zrzucaniu wagi po ciąży i daje szansę na powrót do dawnej sylwetki. Błonnik jest w sposób szczególny potrzebny w dużych ilościach kobietom, które rodziły swoje dzieci za pomocą cesarskiego cięcia i muszą przez pewien czas spożywać w związku z tym leki. Likwiduje on pojawiające się w takim przypadku z większą częstotliwością zaparcia.
Jaką ilość warzyw i owoców należy spożywać w trakcie karmienia?
Warzywa i owoce w diecie karmiącej matki są bardzo ważne. Młoda mama, dla uzyskania odpowiednich efektów, powinna spożywać od trzech do pięciu porcji gotowanych lub 1 porcję surowych warzyw, z kolei w przypadku owoców powinny to być 2-4 porcje. Owoce i warzywa przed ich podaniem należy dokładnie umyć, aby pozbyć się z nich nie tylko brudu lecz również pestycydów.
1. Shroff A., 12 Foods for new moms, https://www.webmd.com/parenting/baby/breast-feeding-diet#1, data dostępu: 21.01.2018 r.
2. Perkins S., What are good foods to eat after delivery during breast-feeding?, http://healthyeating.sfgate.com/good-foods-eat-after-delivery-during-breastfeeding-2922.html, Data dostępu: 21.01.2018 r.