Kiedyś trudno było sobie wyobrazić, że dzieci nie mogą pić mleka. Dziś nietolerancja laktozy i związane z nią dolegliwości dotykają zarówno najmłodszych, jak i dorosłe osoby. Wtedy najlepiej zrezygnować ze spożywania produktów mlecznych i picia samego mleka. Jednak dla osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez tego rodzaju nabiału, opracowano mleko bez laktozy, które jest bezpieczne dla wrażliwego układu trawiennego, a jednocześnie zapewnia doskonały smak potraw i napojów.
Mleko bez laktozy – napój dla osób z nietolerancją laktozy
Problemy z trawieniem laktozy, czyli cukru mlecznego może dotykać wiele osób w każdym wieku. Najczęściej dolegliwości te występują w formie nabytej – z czasem to sam organizm zaczyna tracić zdolność do trawienia tego składnika pokarmowego. Choć zdarza są też tak, że problemy te mogą być wrodzone i wówczas przytrafiają się także niemowlętom i małym dzieciom. Wtedy, niezależnie od wieku warto wyeliminować z diety nabiał, a w jego miejsce wprowadzić mleko bez laktozy. Takie mleko zawiera laktazę, czyli enzym który rozkłada laktozę na cukry proste i sprawia, że mleko jest nieco słodsze, ale i bezpieczniejsze dla osób z problemami trawiennymi.
Codzienna dieta z mlekiem bez laktozy
Zmiana zwykłego mleka na mleko bez laktozy wcale nie uniemożliwia przygotowywania swoich ulubionych potraw, takich jak ciasta, naleśniki czy śniadaniowe owsianki. Z powodzeniem wszystkie te dania można przygotować również mlekiem bez laktozy, używanego dokładnie w takich samych proporcjach, jak to tradycyjne. Tym bardziej, że jest ono łatwo dostępne (m.in. w kaufland.pl/asortyment/k-classic-bez-laktozy.html). Co więcej, idealnie nadaje się ono także do przygotowania budyniu, koktajlu, deserów na bazie kasz lub ryżu, a także słodkich lub wytrawnych wypieków. Można je także pić bez dodatków na zimno lub na ciepło albo przygotowywać mleczne napoje, jak np. wspomagające odporność złote mleko lub chai latte. To wszystko sprawia, że mleko bez laktozy coraz częściej gości w naszych domach, a osobom z nietolerancją laktozy pozwala cieszyć się ulubionymi daniami, bez wywoływania uciążliwych i niekomfortowych dolegliwości.