Ksylitol, czyli inaczej cukier brzozowy, to ostatnimi czasy jeden z najpopularniejszych zamienników białego cukru. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się on wśród diabetyków, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny i jest metabolizowany bez udziału glukozy. Jego zalety nie kończą się jednak na tym.
Z tego artykułu dowiesz się:
- czym jest ksylitol
- czy jego stosowanie pomoże ci schudnąć
- jakie właściwości posiada ksylitol
- do czego można go wykorzystywać
Jak powstaje i jak smakuje ksylitol?
Ksylitol to w 100% naturalny produkt tworzący wraz z sorbitolem, mannitolem, erytrytolem i maltitolem grupę polioli, czyli tzw. alkoholi cukrowych. Ich cechą wspólną jest niska kaloryczność oraz fakt, że nie podnoszą one poziomu glukozy we krwi.
Ksylitol jest substancją, która naturalnie występuje w niektórych owocach, grzybach i kolbach kukurydzy. W wyglądzie do złudzenia przypomina on biały, drobno zmielony cukier i posiada intensywnie słodki, lekko miętowy smak.
Ksylitol – najlepszy środek na odchudzanie?
Ograniczenie lub wyeliminowanie z diety białego cukru to jeden z podstawowych kroków w walce o wymarzoną sylwetkę. Ksylitol sprawdzi się doskonale w roli zamiennika tradycyjnego cukru – jest on od niego o połowę mniej kaloryczny. 1 g ksylitolu dostarcza do organizmu zaledwie 2,4 kcal, podczas gdy 1 g cukru zawiera aż 4 kcal. Zaletą ksylitolu ważną dla osób na diecie redukcyjnej jest także fakt, że zmniejsza on ochotę słodycze.
Prozdrowotne właściwości ksylitolu
Ksylitol posiada także udowodnione działanie prozdrowotne:
- zwiększa mineralizację kości poprzez wspomaganie wchłaniania wapnia
- zapobiega powstawaniu próchnicy i innym chorobom zębów i jamy ustnej
- wzmacnia naturalną odporność organizmu dzięki hamowaniu rozwojowi bakterii i drożdżaków
Jak używać ksylitolu?
Ksylitolu bez problemu możemy używać niemal wszędzie tam, gdzie do tej pory używaliśmy cukru. Świetnie sprawdzi się on do słodzenia wszelkiego rodzaju napojów, zarówno gorących, jak i zimnych. Ksylitol w wysokich temperaturach nie traci swoich właściwości – z jego użyciem możemy więc także przygotowywać wypieki, desery czy domowe przetwory.
Należy jednak pamiętać, aby wprowadzać go do swojej diety rozważnie i stopniowo, ponieważ w początkowej fazie stosowania jego nadmierne spożycie może powodować biegunki lub inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.