Kasza pęczak – co to takiego?

W kaszy pęczkach można znaleźć wiele składników odżywczych, zresztą tak jak w pozostałych rodzajach kasz. Ma ona cenne właściwości prozdrowotne i odżywcze. Nie jest ona jednak zbyt popularna na polskich stołach. Szkoda, ponieważ świetnie smakuje jako dodatek do wielu dań.

Kasza jęczmienna, czyli kasza pęczak, którą można znaleźć w ofercie wielu producentów, m.in. Kupiec.pl, pozyskiwana jest z ziaren jęczmienia. To właśnie w tym rodzaju kaszy znajduje się najwięcej minerałów i witamin, co powinno być dobrą wiadomością dla osób chcących się zdrowo ożywiać. Kasza pęczkach jest jednym z trzech rodzajów kaszy jęczmiennej. Do wyboru jest także kasza łamana i perłowa.

Przygotowanie kaszy pęczak

Kasza pęczkach jest bardzo łatwa do przygotowania. Gotuje się ją bardzo łatwo. Torebkę z kaszą należy wrzucić do gotującej się wody i pozostawić w takim stanie przez 20 minut. W tym czasie kasza ugotuje się i można będzie ją podać do wybranego dania.

Wartości odżywcze kaszy pęczak

W kaszy pęczak można znaleźć bardzo dużo węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika. Znajduje się w niej także bardzo duża ilość witamin, szczególnie z grupy B i E. Dostępna jest w kaszy pęczak także witamina K oraz foliany. Jedząc ten rodzaj kaszy dostarczasz do swojego organizmu magnez, fosfor, cynk, selen, mangan oraz miedź.

Wpływ kaszy pęczak na zdrowie

Kaszę pęczak powinny jeść przede wszystkim osoby, które się odchudzają, ze względu na dużą zawartość w niej błonnika. Pomaga także obniżyć cholesterol we krwi oraz zwiększa perystaltykę jelit. Świetnie radzi sobie z zaparciami, bólem brzucha oraz wzdęciami. Znajdująca się w kaszy witamina K wspiera pracę układu krwionośnego. Pomaga także wzmocnić ściany naczyń krwionośnych. Zapobiega rozwojowi żylaków, zakrzepów i powstawaniu krwotoków. Jedząc kaszę pęczak wspierasz prawidłowy rozwój śledziony, trzustki, jelit i żołądka.

Kasza pęczak ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie każdej osoby, która decyduje się na jej regularne spożywanie. Może być składnikiem wielu smacznych potraw, taki jak risotto czy zupy krem.