Jeść tanio i zdrowo – czy to możliwe?

Ostatnimi czasy pokutuje przekonanie, że to co dobre i zdrowe, musi być i drogie, a zbilansowana, zdrowa dieta jest trudna do ustalenia i przestrzegania.

Ludzie boją się:
– wysokich cen żywności,
– że zalecane dania będą trudne i czasochłonne w przygotowaniu,
– że trzeba sobie będzie odmawiać wielu rzeczy do tej pory w diecie oczywistych, jak np. mięso w dotychczasowych ilościach.

Pora więc oswoić wszystkie nieuzasadnione strachy związane ze zdrowym odżywianiem.

Po pierwsze: różnorodność i rozsądne ilości

Niezależnie od tego, z jakiego powodu zaczyna się konkretną dietę – a nie zawsze chodzi o utratę wagi – trzeba pamiętać, że przyjmowane produkty powinny dostarczać organizmowi większość niezbędnych składników:
– energii,
– budulca mięśni i kości,
– witamin
– mikro- i makroelementów

Dlatego właśnie nie należy w żadnej diecie poprzestawać stale tylko na jednym rodzaju pożywienia – np. na samych owocach i warzywach. Każdemu organizmowi potrzebne jest też mięso.

Mięso? Ależ ono szkodzi!

Dietetycy podkreślają, że korzystniejsze dla naszego organizmu jest tzw. białe mięso. Jest chude i zawiera zdrowe dla człowieka kwasy tłuszczów nienasyconych. Co więcej: białe mięso jest dosłownie w zasięgu ręki każdego, komu zależy na zdrowym odżywianiu – można je znaleźć w każdym sklepie spożywczym, czy mięsnym. Chodzi bowiem o dobrze wszystkim znane mięso drobiowe.

Drób? A nie jest przypadkiem hodowany na antybiotykach?

Wciąż pokutuje przekonanie, że w hodowli drobiu nadużywa się bezkarnie i w sposób nieprzemyślany antybiotyków. Tymczasem:
– wzrosła świadomość, że tego typu działanie przynosi więcej szkód, niż korzyści,
– w Polsce zakazano podawania ptakom hodowlanym środków stymulujących wzrost opartych na antybiotykach,
– w hodowli drobiu można stosować antybiotyki jedynie pod kontrolą weterynarza i tylko takie, które nie mają wpływu na późniejszą jakość mięsa.

Jako, że rośnie powszechna świadomość tego, co człowiekowi może szkodzić, jeśli jest niewłaściwie stosowane, hodowcy drobiu nie mogą sobie pozwolić na stosowanie nierozsądnych zabiegów, mogących spowodować utratę zaufania ze strony konsumentów. Stąd wzrost starań o jakość mięsa drobiowego trafiającego na rynek, a później do sklepów, gdzie jest kupowane przez klientów.

Moda na wiedzę o tym, co powinno się jeść

Właściwie to już nie tylko moda, która przecież może przeminąć. Wraz z coraz łatwiejszym dostępem do różnorodnych informacji – specjaliści, książki, poradniki, Internet – rośnie też i świadomość, co może mieć pozytywny wpływ na zdrowie i równowagę w organizmie.

Wprawdzie osób, które uważają, że wystarczy oprzeć dietę w ogromnym procencie na produktach niemięsnych, jest dzisiaj sporo, jednak istnieje też rosnąca grupa ludzi, którzy wiedzą, że zdrowe mięso trudno w 100% zastąpić jakimś innym produktem. Właściwie jest to niemożliwe.

Właściwie wyhodowane i przygotowane do spożycia mięso drobiowe to zdrowy składnik przemyślanej i rozsądnie przygotowanej diety. Jest łatwo dostępny i niezbyt skomplikowany w obróbce przed spożyciem. Daje też sporo różnych możliwości przygotowania, więc nie można już dzisiaj powiedzieć, że mięso drobiowe – pod względem kulinarnym – jest nudne. Wręcz przeciwnie. Jeśli dobrze poszukać, okaże się, że każdego dnia miesiąca można jadać na obiad coś z drobiu, nie powtórzywszy konkretnego dania przez wiele dni pod rząd.

Więcej na

dobrydrob.pl