Rola i źródła białek w diecie

Dieta

Wiele osób białko kojarzy z kulturystami i osobami, które ćwiczą na siłowni i pracują nad „masą”. Oczywiście takim ludziom białko jest niezwykle potrzebne, jednak każdy z nas musi je spożywać niezależnie od płci, wieku, wagi czy prowadzonego trybu życia.

Rola białka w organizmie

Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni funkcję nośnika minerałów i niektórych witamin, jest składnikiem krwi i biorze udział w regulacji ciśnienia. Białka pełnią rolę budulcową komórek, jak również odbudowują zniszczone. Bez nich odnowa tkanek byłaby niemożliwa. Biorą też udział w procesach immunologicznych, gojeniu ran i ogólnego rozwoju organizmu.

Niedobór i nadmiar białka

Jak wiadomo, ze wszystkim można przedawkować. Różne źródła podają różne dzienne zapotrzebowanie organizmu na białko, jednak przeciętnie powinno się go spożywać ok 1,5g/kg masy ciała. Kulturyści, osoby intensywnie trenujące, kobiety w ciąży i karmiące mają większe zapotrzebowanie na białko. Białko jest budulcem mięśni, dlatego kulturyści oprócz białka dostarczonego z pożywienia, stosują też odżywki proteinowe. Będąc na diecie wysokobiałkowej, należy pamiętać, że długotrwały podwyższony poziom białka w organizmie może skutkować niewydolnością i chorobami nerek (kamica nerkowa, dna moczanowa). Natomiast jego niedobór powoduje zahamowanie wzrostu, dojrzewania, rozwoju umysłowego, problemy skórne, niedokrwistość, obniżoną odporność i ogólne osłabienie.

Źródła białka

Białka dzielimy na pełnowartościowe, częściowo niepełnowartościowe i niepełnowartościowe. Źródłem białka pełnowartościowego jest mięso, ryby, jaja, mleko i jego produkty, a niepełnowartościowego: rośliny strączkowe i orzechy.

Dieta pudełkowa

Wiele osób nie ma czasu lub ochoty na przyrządzanie pełnowartościowych, odpowiednio zbilansowanych posiłków, dlatego korzystają z usług firm cateringowych. Jedną z takich firm jest Dietykieta – catering dietetyczny. Wybierając dietę pudełkową, należy dokładnie zapoznać się z ofertą firmy i dowiedzieć esię, jakie produkty są wykorzystywane do sporządzania posiłków. Bardzo ważne jest, aby były to produkty wysokiej jakości, a posiłki odpowiednio zbilansowane, z odpowiednim rozkładem makroskładników.